Tokio, Japonska - Beverly Hills, Kalifornija, ZDA, (8. januar 2019) - Družba Sony Video & Sound Products Inc., ki vodi Sonyjevo video in avdio dejavnost, je včeraj na sejmu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegasu predstavila novo glasbeno izkušnjo “360 Reality Audio”. Slednja prinaša popoln glasbeni užitek za ljubitelje glasbe, saj jim nudi občutek, kot bi sedeli v prvi vrsti na koncertu.

Da bi poudarili moč tehnologije in edinstvenih možnosti, ki jih prinaša, je Sony sklenil partnerstvo z izbranimi prizorišči Live Nation, kjer je posnel koncerte različnih glasbenih skupin ter izvajalcev: The Wombats, AJR, Good Charlotte, Chris Lane, Jorja Smith, Tritonal, Jesse McCartney in Kodaline. Medtem lahko kmalu pričakujemo še več posnetkov koncertov za uživanje v novi tehnologiji zvoka.

360 Reality Audio ustvari tridimenzionalno zvočno polje, v katerem je mogoče različne zvoke in glasbene elemente projicirati od kjerkoli znotraj 360-stopinjskega prostora okrog poslušalca. Za to gre zahvala Sonyjevi objektno zasnovani prostorski zvočni tehnologiji. Ljubitelji glasbe lahko dostopajo do zvočnih vsebin omenjenih ustvarjalcev z uporabo slušalk in izborom “360 Reality Audio” vsebin, ki jih bodo predvidoma zagotavljali Deezer, nugs.net, Qobuz in TIDAL. Pri tem bodo lahko prisluhnili različnim izbranim glasbenim umetnikom in doživeli čarobno izkušnjo žive glasbe.

“Naš 360 Reality Audio bo ljubiteljem žive glasbe prinesel novo in izjemno realistično glasbeno izkušnjo,” pove Kichiro Kurozumi, vodja znamčenja in oddelka za načrtovanje izdelkov pri Sony Video & Sound Products Inc. “Zelo smo ponosni na sodelovanje med Live Nation, vodilnim svetovnim ponudnikom zabave v živo, in Sonyjem – podjetjem, ki v sodelovanju z ustvarjalci in umetniki odkriva nove meje možnega v glasbi.”

“Poslušanje naših koncertov v živo prek nove 3D tehnologije se še najbolj od vsega, kar sem izkusil, približa dejanski prisotnosti v dvorani na koncertu skupine Kodaline,” je dejal Steve Garrigan, avtor besedil in pevec skupine Kodaline.

“Vedno raziskujemo inovativne načine, da bi ljubiteljem in ustvarjalcem omogočili razširjeno izkušnjo žive glasbe. Sonyjev novi 360 Reality Audio bo ljubiteljem glasbe prinesel resnično popolno izkušnjo poslušanja nastopa v živo še dolgo po koncu koncerta,” poudari Terri Liebler, podpredsednica pri Live Nation Media & Sponsorships.

Kaj je 360 Reality Audio?
360 Reality Audio uporablja Sonyjevo objektno zasnovano prostorsko zvočno tehnologijo, s katero prinaša vseobsežno glasbeno izkušnjo ter občutek, kot bi bili na glasbenem koncertu v živo. 360 Reality Audio omogoča glasbenim ustvarjalcem, da ustvarijo 360-stopinjsko glasbeno izkušnjo. Določijo lahko razdalje, kote in ostale informacije o položaju virov zvoka, kot so solo vokali, zbor in glasbila - točno tako, kot so si zamislili za dosego svojega kreativnega in umetniškega cilja. Ko poslušalci nato predvajajo tako posneto zvočno vsebino, lahko uživajo v polju zvoka, ki jih obdaja z vseh strani točno tako, kot so si zamislili glasbeni ustvarjalci in umetniki.

Podrobnosti glasbenega ekosistema 360 Reality Audio, ki ga omogoča Sony

Ustvarjanje zvočnih vsebin
Sony bo ponudil orodja za ustvarjanje zvočnih vsebin in sodeloval s pomembnejšimi glasbenimi založbami pri pripravi in obogatitvi vsebin 360 Reality Audio. Poleg tega bodo na voljo tudi orodja, s katerimi bo mogoče obstoječo glasbo, ki je posneta v večsteznem zvočnem formatu, pretvoriti v format, združljiv s 360 Reality Audio.

Distribucijski format
Sony načrtuje izdajo formata, ki bo optimiziran za distribucijo glasbe. S sodelovanjem z inštitutom Frauenhofer IIS, ki je del največje evropske organizacije za uporabne raziskave, bo omogočil, da bo format združljiv z mednarodnim avdio standardom MPEG-H 3D Audio.

Storitve za distribucijo združljivih vsebin1
Načrtovano je, da bo distribucija 360-stopinjskih vsebin na voljo prek premijskih naročnin, ki jih nudijo storitve za distribucijo glasbe.

Združljive naprave
Sony raziskuje možnosti za številne zvočne naprave, ki bodo podpirale novo vrsto glasbenih vsebin, pri čemer se bo na začetku osredotočil na tehnološki razvoj slušalk in brezžičnih zvočnikov.

Pri slušalkah bo omogočil reprodukcijo zvočnega polja s tako realističnim občutkom zvoka, kot ga doslej niso mogle ponuditi nobene običajne slušalke. To bo dosegel z meritvami slušnih lastnosti pri posameznem uporabniku in temu prilagojenem procesiranju signala za reprodukcijo zvoka. V ta namen Sony razvija aplikacijo za pametne telefone, s katero bodo uporabniki fotografirali svoja ušesa, nakar bo aplikacija analizirala slušne lastnosti ušes in na podlagi tega pomagala ustvariti optimizirano glasbeno izkušnjo.

Pri brezžičnih zvočnikih načrtuje Sony rešitev, s katero bo mogoče ustvariti izkušnjo 360 Reality Audio v domači dnevni sobi. To bo dosegel z vgradnjo več posameznih zvočniških enot v eno samo ohišje. Izdelki za predvajanje zvoka tretjih ponudnikov, ki podpirajo Sonyjev distribucijski format, bodo pravtako sposobni predvajanja vsebin 360 Reality Audio.

Prireditveni prostori Live Nation, kjer so bile snemanje vsebine 360 Reality Audiom so: Hollywood Palladium (Los Angeles), House of Blues Chicago (Chicago), Irving Plaza (New York), The Fillmore (Philadelphia), The Masonic (San Francisco) in The Wiltern (Los Angeles).

O podjetju Live Nation
Live Nation je vodilno svetovno podjetje za zabavo, ki ga sestavljajo vodilni igralci na globalnih trgih: Ticketmaster, Live Nation Concerts ter Live Nation Sponsorship.

Več informacij


Nazaj