Med vsemi novimi zlonamernimi datotekami, zabeleženimi v letu 2018, so se za 44 % povečale tiste, ki na računalnik namestijo kodo, ki v sistemu odpre t.i. stranska vrata in omogoči neopažen vstop tretjim osebam (angl. backdoor), za 43 % pa je narasla količina izsiljevalskih virusov. Poleg tega se je vsak tretji računalnik (30,01 %) srečal vsaj z eno spletno zlonamerno grožnjo. Ti rezultati kažejo, da zlonamerna programska oprema, še predvsem tista, ki uporablja stranska vrata, in izsiljevalski virusi, ostaja pomembno tveganje za uporabnike računalnikov.

V 2018 so izsiljevalski virusi, še posebej trojanski konji, in zlonamerna programska oprema, ki uporablja stranska vrata, sestavljali 3,5 % oz. 3,7 % vseh novih zlonamernih datotek, ki so jih zaznali v prvih desetih mesecih leta. To predstavlja rast izsiljevalskih virusov za 43 % (iz 2.198.130 v 2017 na 3.133.513 v 2018) in porast zlonamerne programske opreme, ki uporablja stranska vrata (iz 2.272.341 v 2017 na 3.263.618 v 2018), za 44 % v primerjavi s prejšnjim obdobjem.

V prvih desetih mesecih leta so zaznavne tehnologije družbe Kaspersky Lab vsak dan obravnavale 346.000 novih zlonamernih datotek. Njihovo število in razpon je dober pokazatelj interesa spletnih kriminalcev, ki so vpleteni v ustvarjanje in distribucijo zlonamerne programske opreme. V letu 2011 so namreč tehnologije družbe Kaspersky Lab zaznale 70.000 novih datotek na dan, do leta 2017 pa se je ta številka povečala za petkrat na 360.000.

»V letu 2018 smo opazili rahlo zmanjšanje novih dnevno zaznanih zlonamernih datotek. Na eni strani lahko to nakazuje, da imajo spletni kriminalci interes za ponovno uporabo stare zlonamerne programske opreme, ki se je že izkazala za uporabno. Hkrati pa zaznani sunki v številu zlonamerne programske opreme, ki uporablja stranska vrata, in izsiljevalskih trojanskih konjih kažejo, da zlonamerni akterji nenehno iščejo nove načine za ogrožanje naprav žrtev in zaslužek. Vztrajen interes za izsiljevalske viruse in njihov nadaljnji razvoj je opozorilo, da moramo ostati pozorni. Tako proti že obstoječim in poznanim spletnim grožnjam kot tudi proti novim in še nepoznanim. Zato v družbi Kaspersky Lab vsak dan nadaljujemo z izboljšanjem naših zaznav in sistemov zaščite ter tako skrbimo, da so naši uporabniki varni,« izpostavlja Vyacheslav Zakorzhevsky, vodja raziskovalne skupine za preprečevanje zlonamernih napadov pri družbi Kaspersky Lab.

Izbor statistike groženj leta 2018 vključuje tudi:
- Varnostne rešitve družbe Kaspersky Lab so ubranile 1.876.998.691 napadov, ki so jih sprožili spletni viri po celem svetu.
- Protivirusne rešitve družbe Kaspersky Lab za spletno okolje so zaznale 21.643.946 edinstvenih zlonamernih primerkov.
- 30,01 % računalnikov uporabnikov se je srečalo s spletnim zlonamernim napadom vsaj enkrat čez leto.

Za ohranjanje zaščite družba Kaspersky Lab priporoča:
- Bodite pozorni in ne odpirajte nobenih sumljivih datotek ali priponk, ki ste jih prejeli s strani nepoznanih virov.
- Ne prenašajte in nameščajte aplikacije, ki so vam jih posredovali nezanesljivi viri.
Ne klikajte na spletne povezave, ki ste jih dobili od neznanih virov in sumljivih spletnih oglasov.
- Ustvarite močna gesla in jih ne pozabite redno spreminjati.
- Vedno namestite posodobitve. Nekatere od njih lahko namreč vsebujejo popravke kritičnih varnostnih težav.
- Ignorirajte sporočila, ki od vas zahtevajo, da onemogočite varnostni sistem programske opreme pisarniških programov Office ali protivirusnega programa.
- Uporabljajte robustno varnostno rešitev, ki je primerna za vaš tip sistema in naprave, kot sta Kaspersky Internet Security ali Kaspersky Security Cloud.

Več o letnih statistikah groženj lahko preberete na spletnem mestu Securelist.com. Statistično poročilo je del letnega biltena družbe Kaspersky Lab z naslovom 'Kaspersky Security Bulletin'. Več o napovedih groženj za leto 2019 si lahko preberete na tej povezavi.

Opis naslovne fotografije: delež zaznav novih zlonamernih datotek glede na obnašanje v letu 2018.