V Seattlu se je z razglasitvijo najboljših ekip zaključil Imagine Cup 2018, najpomembnejše Microsoftovo tekmovanje v tehnologiji in inovacijah za študente. Letos se je na tekmovanje prijavilo 40.000 študentk in študentov iz vsega sveta, na tridnevnem svetovnem finalnem tekmovanju, ki se je končalo včeraj, pa se je pomerilo 49 najboljših ekip iz 33 držav.

Glavna nagrada, ki vključuje mentorstvo pod vodstvom Satye Nadelle, glavnega izvršnega direktorja Microsofta, 85.000 USD gotovine in 50.000 USD sredstev za storitve v oblaku Azure, je pripadla kanadski ekipi smartARM. Ekipa smartARM je razvila protetično robotsko roko, ki za izračunavanje natančnega oprijema predmetov uporablja strojno učenje, računalniški vid in računalništvo v oblaku.

Drugo mesto je zasedla grška ekipa iCry2Talk za cenovno ugoden in nevpadljiv pametni vmesnik med starši in dojenčki, ki v realnem času prevaja dojenčkov jok in ga povezuje s posameznimi psihološkimi in fiziološkimi stanji. Na tretje mesto se je zavihtela japonska ekipa Mediated Ear z istoimenskim projektom, ki naglušnim posameznikom pomaga, da se v množici pogovorov lažje osredotočijo na posameznega govorca.

Letos je Microsoft podelil tudi posebne nagrade za področja umetne inteligence, velikih podatkov in mešane resničnosti. Nepalska ekipa SochWare je prejela posebno nagrado za področje umetne inteligence z rešitvijo, ki kmetovalcem pomaga pri prepoznavanju boleznih pri rastlinah, svetuje ustrezne ukrepe ter jih povezuje s strokovnjaki in najnovejšimi spoznanji. Nagrado za področje velikih podatkov je prejela ekipa Drugsafe iz Indije za rešitev, ki je namenjena preverjanju pristnosti zdravil in preprečevanju bolezni zaradi zaužitja ponarejenih substanc. Ekipa Pengram iz ZDA je prejela nagrado za mešano resničnost z rešitvijo, ki inženirjem omogoča, da se holografsko »teleportirajo« na delovno mesto.

Od ustanovitve pred 16 leti je Imagine Cup spodbudil že skoraj 2 milijona študentk in študentov iz 190 držav, da uresničijo svoje najdrznejše zamisli.

Fotografija: Satya Nadella, glavni izvršni direktor Microsofta, člana ekipe smartARM, in deskarka Chloe Kim, prejemnica več zlatih olimpijskih medalj.