Edinstvena kampanja »Ex kadilci so zmagovalci« ponuja navdih, motivacijo in praktično pomoč kadilcem, ki poskušajo prenehati kaditi. Poudarja namreč prednosti, ki jih prinaša opuščanje kajenja, kot so boljše zdravje, boljše socialne interakcije, več denarja in, seveda, višja kakovost življenja. Kampanja temelji na preizkušenem digitalnem zdravstvenem pripomočku iCoach (http://www.exsmokers.eu/sl-sl/index), ki pomaga že več kot 366.431 prebivalcem po vsej Evropi pri njihovem prizadevanju, da bi za vedno opustili kajenje.

"Kljub številnim akcijam osveščanja o nevarnosti kajenja v Evropi še vedno kadi tretjina prebivalcev, davek, ki ga terja tobak, pa ostaja previsok. Vsako leto v Uniji zaradi tobačnega dima umre 700.000 ljudi, kar je primerljivo s številom prebivalcev večjega mesta, kot sta Frankfurt ali Palermo. Kar 70 odstotkov kadilcev v Evropi začne kaditi pred 18. letom starosti, zato je Komisija nedavno predlagala strogo zakonodajo za zmanjšanje privlačnosti tobačnih izdelkov, s čimer želi od njih odvrniti predvsem mlade. Najpomembnejši dejavnik za zdrav življenjski slog pa seveda ostaja šport, zato smo zelo veseli, da so se kampanji Evropske komisije za Evropo brez tobačnega dima pridružili tudi slovenski nogometni reprezentanti, katerih borbenost na igrišču bo vsem generacijam zgled v boju proti tej zdravju izredno škodljivi razvadi!" je ob tej priložnosti povedala Tina Vončina, tiskovna predstavnica Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Aleš Zavrl, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, je o sodelovanju dodal : «Zdravje je za igralce nogometa prvi pogoj za uspeh na igrišču, zato čutimo dolžnost, da tudi mi podpremo naše navijače in nogometne navdušence v njihovih prizadevanjih, da opustijo kajenje in postanejo zmagovalci in obenem pomagamo pri ozaveščanju o škodljivosti kajenja.«

Partnerja načrtujeta v prihodnjem obdobju v okviru sodelovanja vrsto aktivnosti. Nekatere se bodo pričele že na petkovi tekmi Slovenije z Islandijo, kjer bo izvajalka kampanje Agencija ODMEV nogometnim navdušencem podrobneje predstavila brezplačno spletno orodje za opuščanje kajenja iCoach in njegovo najnovejšo nadgradnjo – mobilno aplikacijo za iOS in Android (www.exsmokers.eu/mobile ).

Ravno zaradi posebnega mesta, ki ga ima nogomet v srcih milijonov ljudi in zgledov, ki jih dajejo igralci tem ljudem s svojo predanostjo športu, je želja Evropske komisije, da sodeluje s predstavniki nogometa tudi drugod po Evropi. Tako je lani komisija združila sile tudi z enim najprestižnejših klubov, FC Barcelono, in sicer v kampanji „Opustite kajenje z Barço“ („Quit Smoking with Barça“).

Več informacij o kampanji in spletnem orodju najdete na:
- iCoach: www.exsmokers.eu  
- iCoach mobilna aplikacija: www.exsmokers.eu/mobile
- Spletna stran Evropske komisije o javnem zdravju: http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_sl.htm

tekst in foto: ...Agencija ODMEV))) d.o.o.