(Maribor, 9. september 2016) Po uspehu slovenske hokejske reprezentance preteklo nedeljo, ki se je z izjemno igo uvrstila na olimpijske igre, ta vikend Maribor gosti hokejski turnir v organizaciji Hokejskega drsalnega kluba Maribor. Danes ob 7.30 zjutraj so gostitelji na prvi tekmi v kategoriji U12 prekrižali palice z igralci HK Celje in na koncu slavili z 10:5. Na turnirju, ki se bo zaključil s finalno tekmo to nedeljo, bo hokejske veščine na 25 tekmah nadgrajevalo več kot 170 fantov in deklet. Turnir, na katerem bo sodelovalo deset ekip in skoraj vsi slovenski hokejski klubi s selekcijami U12 in U14, ima tudi mednarodni pridih, saj se bodo slovenskemu hokejskemu naraščaju pridružili igralci iz Avstrije.

Hokejski drsalni klub Maribor že več kot 33 let izvaja kakovosten športni program za mlade in tako spodbuja razvoj hokeja na ledu v mestu, kjer je glavni športni car še vedno nogomet. Rezultat domišljenega dela z mladimi, ki nato igralsko kariero nadaljujejo v drugih klubih doma ali v tujini, je opazen tudi v prispevkih mariborskih hokejistov pri uspehih slovenske hokejske reprezentance, kjer se s ploščkom borijo Jan Muršak, Miha Verlič, Mitja Robar in Miha Štebih.

V klubu se zavedajo nujnosti sodelovanja in povezovanja, zato so pred dvema letoma pričeli z izjemno uspešnim projektom Hokejskega centra Maribor. »Hokejski center Maribor je zgodba o uspehu, saj nam je uspelo na visoki strokovni ravni zastaviti kombinacijo športnega in učnega razvoja,« izpostavlja Špela Bergoč, koordinatorka za sodelovanje s šolami pri projektu HCM pri HDK Maribor. V sezoni 2016/2017 je v projekt vključenih 26 igralcev v selekciji U16, torej fantov v starosti od 14 do 16 let, selekcijo U18 zastopa 16 igralcev. Projekt povezuje igralce iz različnih krajev Slovenije in tudi drugih držav, ki v Mariboru aktivno trenirajo hokej ter obiskujejo osnovno ali srednjo šolo. Igralci so tako deležni podpore pri vrhunskem športnem razvoju in dostopu do  kakovostne izobrazbe.

V klubu pa ne pozabljajo, da otroci navdušenje za hokej pokažejo zelo kmalu, zato v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami sodelujejo pri tečajih drsanja na ledu. Kar nekaj otrok se po obisku tečaja oglasi v klubu in pristane v prvi vrsti na treningih drsanja, ki se nato nadgradijo v trening hokeja. Za otroke, stare med 6 in 10 let, sedaj že šest let zapored v mesecu aprilu organizirajo mednarodni hokejski turnir, ki se ga udeleži več kot 250 igralcev. Ta vikend pa je prostor namenjen fantom in dekletom, ki pričnejo pot v tekmovalnem sistemu, torej v državnem prvenstvu pod okriljem Hokejske zveze Slovenije.

Aleš Burnik, glavni trener vseh selekcij pri HDK Maribor, tudi pomočnik glavnega trenerja slovenske hokejske reprezentance, izpostavlja pomen občutka za igro in ekipo pri hokeju: »Kljub temu, da vsi radi zmagujemo, pa je v prvi vrsti še vedno pomembna izkušnja igranja in pridobivanje spretnosti. Trening je eno, trening tekma pa drugo okolje, kjer otroci lahko naučeno preizkusijo.«

Mariborski lisjaki so vrsto let tesno povezani s predsednikom strokovnega odbora HDK Maribor, Andrejem Verličem, ki je v svetu hokeja že vse od leta 1978 in se trudi predajati znanje in izkušnje generacijam, ki prihajajo. »Ko sem se pričel ukvarjati z hokejem, je bilo to v enem drugem zgodovinskem trenutku. Danes stvari potekajo drugače, a nekaj kljub vsem spremembam ostaja nespremenjeno. Hokej je ekipni šport in tukaj en igralec lahko naredi le malo, povezani v ekipi pa lahko dosežejo ogromno.«

Da se v klubu zavedajo nujne prepletenosti z lokalnim okoljem, pa dokazuje projekt, ki so ga v lanskem letu pričeli v sodelovanju z Mariborsko knjižnico in ga bodo v letošnji sezoni nadaljevali. Sodelovanje so poimenovali Hokejska bralna postava katere namen je fantom v starosti od 9 do 13 let ponuditi kakovosten način preživljanja časa na organizirani poti do prizorišča tekem državnega prvenstva pod okriljem Hokejske zveze Slovenije. Namesto mnogokrat brezciljnega kratkočasenja s pomočjo digitalnega sveta in morebitnega dolgočasja med vožnjami, jih povabijo v doživljajsko branje. Generaciji, ki svet živi na dotik, želijo tako omogočiti občutenje vsebin. V lanskem letu so prebirali dela Dese Muck, v letošnjem letu bo na programu Žiga X Gombač.

Ta vikend bo v Ledni dvorani Maribor vzdušje tekmovalno in igrivo naravnano, zagotovo bodo med vsemi igralci kakšni, ki si bodo igranje hokeja izbrali za način življenja. Vsekakor pa bo njihova igra izražala navdušenje nad uspehom njihovih vzornikov, saj se na Olimpijske igre res ne uvrstiš vsak dan, veseli pa bodo tudi športnega navijanja gledalcev. Obisk dogodka je za obiskovalce brezplačen.

Več informacij

Opis fotografij
Igralci HK Celje in HDK Maribor na prvi tekmi v kategoriji U12, ki je danes zjutraj potekala v Ledni dvorani v Mariboru. Z 10 proti 5 je slavila domača ekipa.