Letos se že skoraj petdeset let obeležuje dan Zemlje. V več kot 192 državah, med njimi tudi v Sloveniji, se vrstijo iniciative in projekti, s pomočjo katerih se dviguje zavest o varovanju okolja na Zemlji. K varovanju okolja in lastnega zdravja lahko pripomoremo tudi sami s spremembo svojih nakupovalnih navad, ki so lahko zavestne in premišljene.

V projektu Zavedaj se! so v dm-u svojim kupcem ponudili možnost trajnostnega nakupovanja, s pomočjo katerega zmanjšujejo uporabo zemeljskih naravnih virov in osebnih virov posameznika ali družbe. Kupci si tako prizadevajo živeti na način, ki je kar se da uravnotežen z naravo in je spoštljiv do simbiotskega odnosa človeka in narave. S širokim izborom izdelkov, ki imajo manjši negativen vpliv na okolje in s spremembo svojih nakupovalnih navad lahko tako pomagajo ščititi naš skupen planet. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako zmanjšati svoj negativni vpliv na naravo.

Zmanjšajte količino odpadkov in plastike
Po svetovnih morjih že sedaj plava 6 krat več plastike, kot planktona. Z uporabo naravne kozmetike, vrečk iz bio plastike, trdih šamponov, mil brez plastične embalaže, lesenih zobnih ščetk itd. lahko s spremembo svojih nakupovalnih navad zmanjšate svoj vpliv na okolje. Polnila za pralne praške, mila in ponovna uporaba embalaže znatno pripomore k zmanjšanju količine odpadkov. 

Reciklirajte
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije pridela prebivalec 478 kg odpadkov na leto. Reciklaža je že globoko ukoreninjena v naš vsakdan, a še vedno lahko naredite še več na tem področju. V dm prodajalnah lahko kupite izdelke, ki se nahajajo v embalaži, ki je v celoti narejena iz recikliranih materialov, ki so okolju prijazni in porabijo manj surovin. Vse kar morate pri tem storiti, je da pravilno ločujete smeti.

Uporabljajte naravno kozmetiko
Z uporabo naravne kozmetike, ki ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, kot so mikroplastika, hormonski motilci, sintetičnih dišav itd., in ni testirana na živalih, lahko prihranite marsikatero nepotrebno gorje, pri čemer se pri dm izdelkih ne odpovedujete kvaliteti.

Pravična menjava
Izdelki, ki podpirajo pravično menjavo znatno pripomorejo k dvigu blaginje v lokalnih skupnostih. Trajnostna iniciativa podpira ženske iz Burkina Faso, ki proizvajajo visoko kvalitetno karitejevo maslo, ki ga dm odkupuje po načelih pravične menjave.

Kupujte lokalno
V svoji ponudbi nudijo v dm prodajalnah široko paleto slovenskih izdelkov, katerih transportna pot je kratka in s tem zmanjšan njihov ogljični odtis.   

Kupujte izdelke zdrave prehrane
Običajna živila vsebujejo okoli 400 različnih aditivov. Bio izdelki, ki jih odlikuje odličen naraven okus in trajnostna proizvodnja ter hrana brez aditivov je prijaznejša do okolja in zdravja potrošnikov.


Nazaj